Het sleutelprobleem in perspectief

Kosten en problemen sleutelbeheer binnen de thuiszorg

Onderzoek van o.a. TNO en WDTM toont aan dat het beheren van sleutels van cliënten de thuiszorg voor hoge kosten en grote problemen stelt.  

  • Extra reistijd voor het ophalen en terugbrengen van sleutels.
  • Administratieve kosten voor het registreren van sleutels.
  • Enorme sleutelbossen, die leiden tot logistieke problemen en onveilige situaties.
  • Niet tijdig beschikken over een sleutel in geval van nood.

Na de inventarisatie van TNO in 2005 bleken de voorwaarden in deze toepassing vaak te specifiek om een oplossing te bieden met gebruik van standaard hang- en sluitwerkproducten. Ook zijn diverse nieuw ontwikkelde producten gestruikeld in kostbare proefprojecten.

Vaak worden verkeerde verwachtingen gewekt met producten die onvoldoende aansluiten op de grote variatie aan deuren en sloten die men aantreft in de bestaande Nederlandse woningen. Zelfs vandaag de dag nog worden er slotaandrijvers en sloten betiteld als integrale oplossing voor de toegang door de thuiszorg. In de praktijk blijken die aandrijvingen slechts op een beperkt deel van de woningdeuren toepasbaar te zijn of alleen na moeilijk omkeerbare aanpassingen aan deuren en kozijnen. De onvoorspelbare deursituatie bij bestaande woningen van nieuwe cliënten maken deze producten slecht planbaar en kostbaar als tijdelijke oplossing voor toegang. Tot slot worden cliënten geconfronteerd met veranderingen aan de deur en de bediening van de sloten waar ze niet om hebben gevraagd. Problemen en vragen die daarbij ontstaan leveren een onvoorziene belasting en praktische uitdaging voor de thuiszorg.

Clavisio sleutelkluizen zijn wel een passend antwoord op de grote variatie aan deuren en sloten gebleken. Sinds 2008 zijn er inmiddels meer dan 50.000 geplaatst in opdracht van tientallen thuiszorg organisaties die er tot tevredenheid dagelijks gebruik van maken. Slechts bij woongebouwen waar meerdere zorgverleners toegang moeten krijgen door de centrale entree is het soms onwenselijk dat er kluisjes op de gevel worden gemonteerd. Bij die deuren is het gebruik van een codetableau in aansluiting op de elektrische deuropener een eenvoudig en aantrekkelijk alternatief. Deze centrale entrees vormen niet de primaire beveiligingsschil en moeten wel voor diverse externe zorg- en dienstverleners eenvoudig zonder sleutels toegankelijk zijn.  

pdfTNO brochure sleutelbeheerprobleem 
pdfTNO rapport checklist sleutelbeheer